حرف روز - رهبری، الگوی مواجهه با دشمن

۲۱ بهمن ۱۳۹۹ | ۰۸:۲۳ کد : ۱۴۱۴۶ اخبار
تعداد بازدید:۲۳۴
سال ۱۳۹۴ و زمانی که برجام به امضا رسید، مقام معظم رهبری(مد‌ظله‌العالی) پس از تصویب مجلس و بررسی موضوع در شورای عالی امنیت ملی، شروط ۹ گانه‌ای را در پذیرش و اجرای برجام مطرح کردند؛ تمام آن شرایط از یک واقعیت نشئت می‌گیرد و آن بی‌اعتمادی عمیق نسبت به دشمن است. اکنون بعد از گذشت ۵ سال و تحولات بسیار زیادی که در موضوع برجام رخ داده است، مقام معظم رهبری مجدداً در دیدار با همافران نیروی هوایی در روز گذشته، سیاست قطعی نظام را لغو عملی همه تحریم‌ها دانستند و تصریح فرمودند که دشمن حق ندارد برای ما شرط و شروط بگذارد، چراکه هم آمریکا و هم کشورهای اروپایی نقض‌عهد کرده‌اند و صلاحیت تعیین شرط برای بازگشت به برجام را ندارند.

نکات تحلیلی:

فارغ از سیاست‌های کلان نظام در مورد برجام، رفتار رهبری در مواجهه با دشمن، الگویی برای همه سیاستمداران است. اصل بی‌اعتمادی به دشمن در کنار اصل نترسیدن از آن را می‌توان به‌عنوان دو بال سیاست خارجی کشور در مواجهه با دشمن برشمرد. اتفاقاتی که در سال‌های گذشته افتاده همواره تابع این الگو بوده است. زمانی که آب‌ونان کشور را به برجام گره زدیم و دل‌خوش به گلابی برجام شدیم، دشمن از اعتماد ما بهره لازم را برد، به‌گونه‌ای که هم تعهدات خود را انجام نداد و هم فشارها و تحریم‌ها را گسترش داد. حتی زیاده‌خواهی ترامپ هم با این الگو قابل‌تحلیل است. ترامپ هماهنگ با رژیم صهیونیستی مدعی بود که برجام توافق بدی است، چون ایرانی‌ها از آن خوشحال هستند. از نظر آن‌ها این موضوع نشان می‌داد که ایران حاضر به دادن امتیازات بیشتر نیز هست. از طرف دیگر تحولات ابتدای سال 98، یعنی کاهش تعهدات برجامی ایران در پی عهدشکنی آمریکا، توانست در رفتار دشمن تغییر ایجاد کند و گشایش‌هایی در رفتار متحدان آمریکا با کشورمان به وجود آمد. یک نمونه دیگر از رفتار قاطعانه، شجاعانه و عاری از اعتماد به دشمن را می‌توان در حمله موشکی به عین‌الأسد مشاهده کرد. دشمن بعد از جنایت بزرگ ترور سردار شهید قاسم سلیمانی، شدیدترین تهدیدهای خود را در مقابل پاسخ احتمالی ایران مطرح کرد ولی نترسیدن از دشمن و پاسخ قاطعانه ایران باعث شد که هیچ تهدیدی عملی نشود.

نکته راهبردی:

امروز مسئولین دولت و سیاست خارجی باید از رهبری پیروی کنند و یقین داشته باشند که این الگو برگرفته از کلام خداوند متعال و قرآن کریم است که در لسان و رفتار مقام معظم رهبری تجلی یافته است؛ بنابراین هیچ‌گونه خطا و اشتباه و تردیدی در آن وجود ندارد و باید با اقتدار و عزت این مسیر را ادامه دهند.

علی کارگر

آخرین ویرایش۲۱ بهمن ۱۳۹۹

نظر شما :